Onlangs las ik een artikel in het FD over hoe onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, bij ruim 40% van de werkenden voorkomt en tot stress, burn-out en tot onbenut talent kan leiden.
Lees hieronder fragmenten uit dit artikel, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en lees verderop hoe ik jou kosteloos kan helpen hiermee, door subsidie van SZW:
‘Vier op de tien piekeren elke werkdag of ze wel goed genoeg zijn’
Keihard overwerken, niets durven zeggen tijdens vergaderingen, wegduiken als er een promotie voorbijkomt. Veel mensen op de werkvloer – ceo’s incluis – twijfelen stiekem of ze wel goed genoeg zijn.
‘Onder hoogopgeleide professionals loopt het percentage piekeraars op tot meer dan de helft’
Is een beetje stress dan niet ook goed?
‘Zeker, we hebben allemaal een innerlijke criticus, en dat is niet per se een slecht iets. Zelfkritiek houdt ons scherp en dwingt ons het beste uit onszelf te halen. Maar we hebben het hier niet over een beetje stress. We hebben het over een energie-slurpende onzekerheid die mensen er juist van weerhoudt hun volle potentieel te bereiken. Een niet gering aantal ondervraagden – 47% – gaf aan dat ze beter zouden presteren als ze zich minder zorgen zouden maken over zichzelf. Ze tonen vermijdend gedrag en zijn bang om uit hun comfortzone te komen. Dat is een groot probleem, voor hen en voor hun werkgevers. Want pas als je uit je comfortzone komt leer je en ontwikkel je je verder. Doen ze dat niet, dan blijft er broodnodig talent onbenut.’
Als het aan Brassey ligt, praten we veel opener over onze twijfels. Niet alleen omdat het menselijk is om onzeker te zijn en er dus geen reden is om ons ervoor te schamen, het is ook schadelijk als we het niet doen. Burn-out, de ziekte van deze tijd, is volgens haar onderzoek dubbel gelinkt aan zelfkritiek: je kunt een burn-out krijgen omdat het intens vermoeiend is om een masker op te houden, maar je kunt andersom ook onzeker worden van een burn-out.
Valt onzekerheid te overwinnen?
‘Nee, niet in de zin dat ze ooit verdwijnt. Maar dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat je ermee leert omgaan, zodat je zelf weer achter het stuur komt en je innerlijke criticus op de achterbank zet. Het is een kwestie van oefenen. Angst begint in je brein, niet door een situatie. Dat inzicht heeft mij gered. Je bent niet een willoos slachtoffer van een systeem, je kunt daadwerkelijk zelf iets doen. Dat inzicht heeft mij de ogen geopend. Onzekerheid zit tussen je oren. En je hersenen kun je trainen, net als je spieren.’
Ook in mijn coachpraktijk kom ik dit vaak tegen; mensen die soms al 25 jaar of langer hun vak uitoefenen, hun sporen wel verdiend hebben en zich dan toch onzeker voelen. Vaak is deze onzekerheid ontstaan in vroegere jaren en daardoor niet zomaar opzij te zetten, hoe je jezelf ook toespreekt. het is een diep geworteld patroon.
Er is dan wel behoefte aan autonomie, maar bij autonomie hoort zelfstandigheid, zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid. Bij gebrek aan zelfvertrouwen lever je vaak in op het gebied van zelfstandigheid; je voegt je naar anderen. en vaak draag je (te) veel verantwoordelijkheid, voor anderen. maar niet voor je eigen welzijn. en dan kan je je gefrustreerd voelen over het gebrek aan autonomie, een basisbehoefte van ieder mens (net als verbinding).
Herken je dit en is het voor jou tijd geworden om aan je onzekerheid voorbij te groeien, naar voluit leven, dan heb ik goed nieuws voor je. Mensen van 45 jaar en ouder die minimaal 12 uur werken, kan ik een gratis loopbaancoachtraject aanbieden, gesubsidieerd door SZW, waarin we kunnen werken aan jouw zelfvertrouwen en het oude patroon kunnen ombuigen naar je eigen kracht.
Ook als je nog geen 45 bent ben je natuurlijk welkom, alleen kan je dan geen gebruik maken van de subsidie.
Meld je aan op 0652020966
Geef een antwoord