Re-integratie 1e en 2e spoor
De wijze waarop re-integratiebegeleiding plaatsvindt is afhankelijk van de aard van je ziekte. Er kan sprake zijn van een lichamelijke of psychische aandoening waardoor je niet meer in staat zal zijn om je huidige functie in de toekomst nog te vervullen.
Dan biedt re-integratie 2e spoor je een traject waarin je begeleid wordt naar een nieuwe, passende baan. Het is ook mogelijk dat je bent vastgelopen door bijvoorbeeld een conflictsituatie, een niet passende copingstijl of onvrede t.a.v. je werksituatie. Indien je wel terug kunt keren naar je huidige werkgever biedt re-integratie 1e spoor begeleiding naar gezond functioneren en zal coaching de meest geëigende interventie zijn.
Aan re-integratie is altijd een fase vooraf gegaan. Deze fase kan niet her- of overschreven worden, dat zou een verlies betekenen van de waarde die deze fase voor je heeft. Een goed re-integratietraject integreert, respecteert en bouwt verder op deze waarde.
Doel en aanpak
De doelstelling van re-integratie 1e en 2e spoor is het werken naar een adequate en duurzame oplossing voor jou en je werkgever.
In de meeste gevallen wordt gestart met intensieve coachgesprekken; er wordt gereflecteerd op je eigen handelen en op je overtuigingen die ten grondslag liggen aan handelen en belevingen. Grondig onderzoek naar hoe je in deze situatie terechtgekomen bent, wat anders moet in de toekomst. Welke belemmerende overtuigingen hebben een rol gespeeld. Hoe ga je om met spanning? Hoe is je balans tussen werk en privé?
Door het aanleren van nieuwe vaardigheden, andere attitude en bijstellen van overtuigingen kom je vanuit de slachtofferpositie weer in je kracht. Van daaruit kan een nieuwe route naar de toekomst worden uitgestippeld.
Uiteindelijk moet je zelf ontdekken in welke richting je jouw loopbaan wilt ontwikkelen. Vanuit een hernieuwd perspectief op de loopbaan kan je plezier in je werk hervinden, de balans herstellen tussen werk en privé en je vanuit een solide basis verder ontwikkelen.
Naar verantwoordelijke keuzes
In de werkwijze staat je eigen verantwoordelijkheid, kracht en autonomie centraal. Het gaat er met name ook om dat je weer verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en loopbaan. Je gaat weer keuzes maken waaraan je je wilt verbinden.
Openheid, integriteit, zorgvuldigheid en respectvolle aandacht voor het individu vormen het uitgangspunt van de dienstverlening.
Re-integratie binnen maar soms ook buiten de eigen organisatie is waar bureau Elan zich op richt. Het hervinden van motivatie, arbeidsvreugde, een vitaliserend toekomstperspectief en de eigen toegevoegde waarde voor een organisatie.
Naast de coachgesprekken maakt Elan ook gebruik van loopbaanopstellingen en Mindfulness. Welke methoden ingezet worden voor jouw traject gaat altijd in overleg met jou.