De Keuze
Misschien heb je het al gelezen, er zijn in de media al veel lovende woorden aan besteed. Ik heb het over het boek De Keuze van Edith Eva Eger. Een van oorsprong Hongaarse vrouw, die Auschwitz heeft overleefd. Nu 91 jaar. Zij vertelt haar verhaal van de kampen en van haar leven erna. Hoe zij uiteindelijk ontdekte hoe zij zichzelf gevangen hield, lang na haar bevrijding. Hoe zij zich werkelijk heeft weten te bevrijden en hoe zij nu, als psychologe, anderen helpt die gevangen zitten in zichzelf.
Lijden is universeel, zegt zij, maar slachtofferschap is optioneel. “De slachtofferrol komt van binnenuit. Niemand kan van jou een slachtoffer maken. We worden niet een slachtoffer door wat er met ons gebeurt, maar doordat we ervoor kiezen om vast te houden aan deze rol. We ontwikkelen een denkwijze van een slachtoffer: een manier van denken en zijn die star, verwijtend, pessimistisch, bestraffend en zonder gezonde beperkingen of grenzen is. Wanneer we kiezen voor de beperkte denkwijze van het slachtoffer, worden we onze eigen gevangenbewaarders.”
En wie herkent hier helemaal niets van? We trappen hier allemaal wel eens in, de een meer dan de ander. Om het slachtofferschap los te laten is de eerste stap dat je volledig accepteert wat er gebeurd is. Zolang je vindt dat het niet had moeten of mogen gebeuren, blijf je vastgeplakt zitten aan de gebeurtenis.
Geloven in je eigen verhaal.
We hebben allemaal een verhaal in ons, over onszelf en over de wereld om ons heen. En vanuit dat verhaal zien we de wereld en de gebeurtenissen, en onszelf. En zolang we aan dat verhaal vasthouden blijven we alles op deze wijze, door dit filter, waarnemen. We geloven in ons eigen verhaal.
En als jouw verhaal inhoudt dat anderen kunnen bepalen hoe jij je voelt (machteloosheid) voel je je al snel ergens slachtoffer van. Tot je wakker wordt en ziet dat jij de enige bent die kan bepalen wat je voelt. Emoties zijn het gevolg van gedachten. En alleen jij zelf kunt bepalen wat je denkt over een bepaalde situatie. Het is een keuze.
Om je te bevrijden uit machteloosheid zal je verantwoordelijkheid moeten nemen. Verantwoordelijkheid voor je gedachten en bijbehorende emoties. Dat is niet altijd even makkelijk. Soms heb je er hulp bij nodig, wel levert het je veel vrijheid op.
De Keuze van Edith Eva Eger. Een must read! Cadeautip?
Als jij je aangesproken voelt om meer verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachten en emoties en je kunt wel wat hulp gebruiken, aarzel niet om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Geef een antwoord